Chrumkavý domáci chlieb v UFO – disku na pečenie

Chrumkavý domáci chlieb v UFO – disku na pečenie

Nepoznám nič príjemnejšie, ako keď vôňa čerstvého chrumkavého chlebíka presýti celý dom! K skutočnému chlebíku ako od babky nepotrebujeme nič iné, iba múku, vodu, soľ, kvások (ale ani droždie nie je na zahodenie) a bez pece aj vhodnú nádobu, ktorá sa dá vložiť do rúry. UFO – disk na pečenie je maximálne vhodný na túto úlohu. Udrží totiž v sebe paru a tak na dosiahnutie vysokého chlebíka nepotrebujeme zvlášť vložiť nádobu s vodou do rúry.

Ingrediencie:

50 dkg múky

20g droždia

1 PL oleja

1 ČL soli,

1 ČL cukru,

cca 3 dl vlažnej vody

Postup:

Do stredu preosiatej múky vytvarujeme hniezdo, do ktorého vlejeme 1 dl vlažnej vody, cukor a rozdrvené droždie. Nasypeme naň trocha múky a iba prstom opatrne zamiešame. Prikryjeme a necháme odležať približne 20 minút, aby sa spustil kvasný proces. Následne pridáme olej, 2 dl vlažnej vody (podľa chuti môžeme pridať aj rascu, slnečnicové alebo iné semiačka) a na koniec aj soľ. Cesto dobre spracujeme a ak je príliš tvrdé, tak pridáme ešte trocha vlažnej vody. Cesto vymiesime, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykvasiť na dvojnásobok objemu. Následne cesto viackrát prehneme: rukami opatrne ťaháme cesto dookola (dávame si však pozor aby sa nenatrhlo), potom ho viackrát prehneme (ale nestlačíme) a vytvarujeme do bochníka.
UFO – disk na pečenie vymastíme maslom, olejom, alebo použijeme papier na pečenie do ktorého vložíme cesto. UFO uzatvoríme a necháme v ňom cesto odležať ďalších 15 minút, zatiaľ čo vyhrejeme rúru na 220 stupňov.
Predtým ako vložíme UFO do rúry, pretrieme cesto navlhčeným štetcom a narežeme jeho povrch (2-3 pozdĺžne rezy alebo priečne). UFO uzatvoríme a pečieme približne 50 minút.

Výsledkom je skutočne chutný chrumkavý domáci chlebík bez umelých prísad, ktorý si obľúbi celá rodina!

HAPPY FLAME VÝROBKY

Vybavenie na opekačkuturistiku či bushcraft nájdete v jedinečnej ponuke nášho eshopu:
HAPPYFLAME.ONLINE

PRIDAJTE SA K NÁM NA FACEBOOKU AJ NA YOUTUBE

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *